SAVETI URADI SAM
Popravljamo frižidere, veš mašine,auto klime, sudo-mašine, klima uredjaje, šporete, bojlere, TA-peci...
ELEKTRO SERVIS CUCUKOVIC 011/2830-520 063/1963-065
WEB MASTER 064/248-52-62
        Glavni uzrok zbog koga dolazi do povecanja kolicine leda u frizideru jeste vazduh koji na neki nacin ulazi u komoru za hladjenje. Tada motor frizidera troši više struje, zamrzivac slabije radi. U tom slucaju neophodno je da otopite nakupljeni led. Vazduh može prodirati u frižider na više nacina:
  • Moguce je da je oštecena guma na vratima frižidera;
  • Mogu biti kriva vrata frižidera;
  • Vazduh može uci i ako se ošteti poliuretanska izolacija na ledjima uredjaja iz koje izlazi povratna cev aluminijumska.
        Sve te probleme možete i sami rešiti. Vecina ljudi iskljuci frižider iz struje i ceka da se led otopi. Pošto to može da potraje mnogi bi da uštede vreme pa nožem otapaju sace na frizideru i tako probuše isparivac iz kojeg istece gas. U tom slucaju popravka je dosta skupa i nije sigurno da ce popravak uspeti. Postoji bezbedniji nacin za otapanje frizidera, samo je potrebno da stavite šerpu sa vrucom vodom ispod isparivaca i led ce se brzo otopiti. Voda ne sme biti vrela, a ispod šerpe postavite podmetac da rešetka frižidera ne bi bila oštecena. Majstori imaju najviše posla kada neko skida led u zamrzivacu nožem ili nekim drugim oštrim predmetom i tako oštete cev kroz koju prolazi freon. U slucaju da se ošteti cev u donjem delu isparivaca i u nju udje voda popravka je preskupa tako da možete razmišljati i o kupovini novog frižidera. Naime kada otapate led u komori za hladjenje zaboravite udaranje sa ostrim predmetima.U najvecem broju slucajeva ulaženje vazduha u frižider prouzrokovano je propalom gumom na vratima frižidera. Rešenje je da kupite novu gumu za vaš aparat ili da sumljiva mesta na gumi popunite silikonom. Rupe na magnetnoj gumi treba popunjavati barsilom, a ako se guma negde odlepila od lima onda je treba lepiti kvalitetnim smrt lepkom. Ukoliko su vam kriva vrata frizidera i vazduh ulazi i pravi led zbog toga, na vratima frižidera mozete instalirati primitivnu ali funkcionalnu bravu koja ce na silu naterati vrata da se vrate u prvobitni položaj. Bravicu napravite od celicne žice, usrafite krajeve rajbera u limene zidove. Posle nekog odredjenog vremena moguce je da skinete bravu i vrata ce se vratiti u prvobitni položaj. Nije iskljuceno da vazduh ulazi u frizider zbog ne dihtovanja žive gume na ledjima kombinovanog frižidera, na mestu gde aluminijumska cev izlazi iz komore. Rešenje je da nanesete novu gumu ili silikon, a možete je kupiti u bilo kojoj farbarskoj radionici. Mesto nanosenja gume mora biti suvo.
No frost frižideri su spas za kucnu upotrebu. Njih ne morate otapati. Imaju opciju za brzo zamrzavanje, sprecavaju pravljenje budji i pomocu ledomata sami prave kockice leda. Ledomat na savremenim kombinovanim friziderima je jako dobra opcija zato je mi kao iskusni serviseri preporucujemo. Kombinovani frizideri sa komorama za zamrzavanje osim što štede prostor u stanu, takodje i stede vreme vec prezauzetim domacicama. Novina na frižiderima savremene generacije je sistem no frost gde cak necete videti ni kapljice koje se slivaju niz zid frizidera. Ovaj sistem rada blokira stvaranje velike kolicine leda i pojednostavljuje izvlacenje fioka koje nece biti zaglavljene zbog stvaranja snežnog pokrivaca. Cena ovih frižidera zavisi i od energetske klase A ili B. Naravno mi preporucujemo energetsku klasu A.